VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Lijfrentepolis blijft beschermd bij schuldsanering

Geplaatst op: 19-03-2021, 17:08:06

Wie in de schuldsanering terechtkomt, hoeft zijn lijfrenteverzekering niet af te kopen ten behoeve van de schuldeisers, mits aan enkele voorwaarden is voldaan. Dat oordeelt de rechtbank in Utrecht.

  • Een lopende lijfrenteverzekering of -rekening hoeft niet te worden afgekocht in geval van een schuldsanering
  • Daar gelden wel twee voorwaarden voor
  • Is een polis al tot uitkering gekomen, dan valt het kapitaal mogelijk wel in de boedel

Een stel komt in de zomer van vorig jaar in de schuldsanering terecht. De aangestelde bewindvoerder vraagt in september of de twee lijfrentevoorzieningen van beide personen – een lijfrenteverzekering bij De Onderlinge en een Toekomstspaarrekening bij de Rabobank – buiten de schuldsanering kunnen worden gehouden en dus niet afgekocht hoeven te worden. Daarmee behouden zij hun pensioenvoorziening

Banksparen mag, lijfrentepolis niet

De rechter-commissaris gaat daar maar voor de helft in mee: hij oordeelt dat de bankspaarrekening mag doorlopen, maar dat de lijfrenteverzekering moet worden afgekocht: die hoort ten goede te komen aan de boedel. Beide partners gaan in beroep tegen dat besluit. In beginsel mogen lijfrentevoorzieningen bij een saneringsregeling in het kader van de WSNP niet ten goede komen aan de boedel – en dus de schuldeisers, betogen zij. Uit berekeningen volgt dat voor beiden geldt dat zij zonder de lijfrente-uitkeringen te weinig inkomsten zouden hebben wanneer zij de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.

Uitgangspunt: hele vermogen staat in voor schulden

De rechtbank overweegt dat het uitgangspunt is dat een schuldenaar met zijn gehele vermogen instaat voor de schulden. In het kader van het doorlopen van de wettelijke schuldsaneringsregeling en het verkrijgen van de schone lei, wordt hij geacht zich zo veel mogelijk in te spannen voor een zo hoog mogelijke uitkering aan zijn schuldeisers. Maar in de Faillissementswet zijn uitzonderingen opgenomen die ook gelden voor de wettelijke schuldsaneringsregeling. Daaronder valt ook het recht op het doen voortbestaan van een levensverzekering als door de afkoop ervan de verzekeringnemer onredelijk wordt benadeeld.

Gerichte lijfrentepolis blijft buiten boedel

Dat is het geval als het gaat om een gerichte lijfrenteverzekering: die lijkt zodanig op een pensioenaanspraak dat vervreemding, bezwaring en afkoop niet mogelijk zijn. Er zijn wel twee voorwaarden: er moet in de voorwaarden een afkoopverbod staan en de betaalde premies moeten in aanmerking genomen kunnen worden genomen voor de heffing van inkomstenbelasting. Aan beide voorwaarden is voldaan, constateert de rechter, onder meer omdat van 2017 tot en met 2019 de lijfrentepremies fiscaal zijn afgetrokken.

De verzekeraar heeft blijkens de uitspraak nog aangevoerd dat afkoop wél mag: “Dat, zoals uit de stukken blijkt, De Onderlinge heeft gemeld dat de lijfrenteverzekering wel afkoopbaar is, leidt niet tot een ander oordeel. Ten eerste is niet gebleken dat die uitlating berust op een (door of namens appellanten met De Onderlinge) overeengekomen wijziging van de voorwaarden die op de lijfrenteverzekering van toepassing zijn. Ten tweede doet die wijziging niet af aan het karakter van de lijfrenteverzekering, in het licht van de beschermingsgedachte die door de wetgever is beoogd ten gunste van degenen die die verzekering afsloten.”

De lijfrenteverzekering hoeft niet afgekocht te worden.

Na uitkering is lijfrente niet beschermd

Overigens heeft de rechtbank in Limburg vorig jaar geoordeeld dat een lijfrentepolis die al tot uitkering is gekomen, níet onder de bescherming van de faillissementswet valt. Een man met een schuld van een half miljoen die in de schuldsanering zat, moest driekwart van zijn lijfrente-uitkering inleveren.

Rechtbank Midden-Nederland, 4 maart 2021

Vorige pagina